Tijdens onze reis blijven we vaak twee tot drie nachten op één camping. Ook op een lange reisdag willen we graag gezond eten en genoeg groenten binnen krijgen, maar hebben we vaak minder zin om lang in de keuken te staan. Daarom ben ik vaak op zoek naar gezonde en snelle recepten die zo op tafel staan. Eén van deze recepten kun je hier vinden. Mis jij de smaak van pasteivulling nu je vegetarisch of veganistisch eet? Niet getreurd! Die smaak kan je prima namaken. Dit recept voor romige rijst met champignons en courgette is lekker, makkelijk, goedkoop en snel klaar.

Plantaardige room

Gebruik of gebruikte jij in recepten vaak dierlijke producten om een gerecht lekker romig te maken? Dit kan ook prima met plantaardige producten! Dit kan bijvoorbeeld met kokosmelk, al is kokosmelk qua smaak niet voor alle recepten geschikt. Andere opties zijn bijvoorbeeld sojaroom of room op basis van haver, rijst of amandelen. Meestal vind je deze room terug bij de niet gekoelde roomsoorten of plantaardige melk. Ook vind je de room terug in de koeling. Soms wordt er ook weleens gebruik gemaakt van Silken Tofu om een recept romig te maken of een kaasstructuur zoals ricotta na te maken.
Wil je de room wat dikker hebben? Strooi er tijdens het koken wat maïzena doorheen en het wordt een dikkere saus.

Het recept: romige rijst met champignons en courgette

– 1 courgette
– half bakje champignons
– 1 ui
– teentje knoflook
– plantaardige roomsoort, bijvoorbeeld sojaroom of haverroom
– 2 blokjes groentebouillon
– rijst
– zonnebloemolie

Zet de rijst op in water met een blokje groentebouillon. Fruit daarna de ui en knoflook in een ander pannetje met een beetje zonnebloemolie. Bak in dit mengsel de champignons en courgette even zachtjes mee. Is de rijst gaar? Giet de rijst dan af en voeg de rijst en de sojaroom en naar eigen wens een klontje groentebouillon toe aan de groentemix. Wil je een lekkere dikke saus zoals op de foto? Voeg dan een eetlepel of twee eetlepels maïzena toe. Af en toe even doorroeren, tot de saus dikker is en dan: Smullen maar!